wp-ps-hb-cees-vdn-brink-004.jpg

Dankzij een steuntje in de rug weer zin in het leven

Dat het leven niet altijd over rozen gaat, weet Cees van den Brink maar al te goed. De geboren Eindhovenaar verhuisde ooit naar het zuiden voor de liefde. Uiteindelijk vond hij een mooi appartement van Woonpunt in Hoensbroek. Vorig jaar zat het even allemaal niet mee, maar nu is hij weer boven Jan. Dankzij het steuntje in de rug van Woonpunt, maar vooral dankzij hemzelf.  

Mensenkennis

Als jongeman moet Cees in militaire dienst. Daar leert hij ‘toeteren’, zoals hij het noemt, in het muziekkorps. Tijdens zijn opleiding psychiatrie wordt hij verliefd en als zij terug naar Limburg verhuist, gaat hij met haar mee. Ze krijgen twee kinderen, maar na 15 jaar volgt helaas een scheiding. “Ineens was ik alles kwijt en stond ik er alleen voor”, herinnert hij zich. Stilzitten doet de Brabander echter niet en hij vindt zijn passie in vrijwilligerswerk. Bij de Wereldwinkel, later in de Oefenbunker in Landgraaf en nu sinds 15 jaar bij een tweedehands boekhandel. “Tijdens mijn studie heb ik flink wat mensenkennis opgedaan. De boekenwinkel heeft tevens een soort buurtfunctie en zo ontmoet ik veel mensen.” De opbrengst van de boekenzaak gaat altijd naar een goed doel. “Ik ben nu met pensioen, maar blijf nog altijd als vrijwilliger aan het werk.”

Uitzicht

Zo’n vier jaar geleden kreeg Cees een telefoontje van Woonpunt. Hij kon een woning bezichtigen waar hij op had gereageerd. “Ik vond het meteen geweldig, kijk dat uitzicht nou!” Vanaf zijn balkon ziet hij in de verte windmolens. De seizoenen zorgen telkens voor een ander kleurenpalet in de bomen. “Ik geniet hier van de warmte van de zon en het licht van de maan.” Hij woont er jarenlang met veel plezier en zet zich in voor de leefbaarheid in het complex. “Vanmiddag nog. Ik zag dat een duif naar binnen was gevlogen. Toen heb ik de dierenambulance gebeld en zij hebben hem weten te vangen.” In de hoek van zijn woonkamer staat een gitaar, af en toe speelt hij nog wel eens een nummertje. Met zijn hobby fotografie is hij jammer genoeg moeten stoppen, vanwege zijn staar.

Complimenten

Door corona kwam Cees vorig jaar steeds minder buiten. De rommeltjes in zijn woning stapelden zich op en hij zag even geen uitweg meer. “Doordat ik Woonpunt heb benaderd, is het balletje gelukkig weer gaan rollen”, vertelt hij openhartig. “We zijn in gesprek gegaan en er is een bedrijf gekomen dat alles heeft opgeruimd.” Buurtcoördinator Dylan Erkenbosch is betrokken. “Meneer Van den Brink had hier budget voor en zorgde dat alles al in vuilniszakken zat. Dus: complimenten.” Zijn mooie appartement is inmiddels weer op orde. De cd’s van Pink Floyd staan netjes op een rijtje, zijn boeken over Salvador Dalí keurig in de kast. Een wereld van verschil. “Ik heb weer energie. Daar ben ik Woonpunt dankbaar voor.” Binnenkort komt maatschappelijk werk langs voor praktische thuisbegeleiding. Een probleem met zijn verwarming pakt Cees zelf op, omdat Dylan hem heeft laten zien hoe hij dat kan regelen via de website van Woonpunt. Hij neemt het heft weer in eigen handen. “Ik ben ook wel trots op mezelf”, zegt hij tenslotte. “Zo heb ik een afspraak gemaakt bij de huisarts in verband met mijn staar. Ik heb er weer zin in en hoop hier nog lang te kunnen blijven wonen.”