Sociaal Tuinieren: groen én gezellig
Het is een zonnige vrijdagochtend in oktober. In gemeenschapshuis het Wingerdhuis in Hoensbroek verzamelen vrijwilligers van Stichting Present en medewerkers van Woonpunt zich rondom de koffie. Buiten ligt tuingereedschap en staan plantjes in kratten. Vandaag krijgen enkele tuintjes in de Kasteelbuurt een make-over. De pilot Sociaal Tuinieren is begonnen en het lijkt nu al een succes te worden.
Tuinplezier
Nienke Verkerk is coördinator van Stichting Present Parkstad en heet iedereen welkom. “Sociaal Tuinieren is een landelijk initiatief waarbij vrijwilligers tuintjes opknappen en onderhouden bij ouderen en kwetsbare mensen die dat zelf niet meer kunnen”, legt ze uit. “Vaak denken mensen dat betegelen dé oplossing is en dat ze dan geen werk meer hebben, maar niets is minder waar. Er komt natuurlijk onkruid en regenwater kan nergens naar toe. Dit leggen we bewoners ook uit. Met de juiste planten krijg je een tuin die je niet vaak hoeft te onderhouden en waar je veel plezier aan beleeft.” Daarnaast hoopt Nienke dat door het tuinieren mensen onderling meer contact krijgen en de leefomgeving erop vooruit gaat. Want wat is nou gezelliger dan samen in de tuin zitten of even over de schutting een praatje maken met de buren? “Vorige week zijn we begonnen bij enkele tuinen en na afloop belde een bewoonster mij op. Ze kon alleen maar huilen van blijdschap. Zo mooi vond ze het geworden.”
Van tegels naar groen
De koffie is op en de 11 vrijwilligers en medewerkers mogen aan de slag. Schep en schoffel gaan in de kruiwagen, de plantjes komen later. Want eerst moeten er flink wat tegels verwijderd worden uit de drie tuinen die vandaag aan de beurt zijn. Dylan Erkenbosch van Woonpunt vertelt: “Vanuit Schoon GMS waren we al bezig met kleine klusjes in de wijk en tuinen opknappen. Sociaal Tuinieren van Stichting Present past hier perfect in. Vanuit Woonpunt dragen we huurders aan die voldoen aan de eisen. Als mensen zelf niet hun tuin kunnen opknappen, vanwege een lichamelijke beperking bijvoorbeeld of een smalle beurs, vragen we of ze willen deelnemen.” Ondertussen haalt Dylan tientallen tegels uit een achtertuin. Zo ontstaat er ruimte voor groen. “We hebben nu zes huurders die meedoen. Hopelijk spreekt zich dit rond en komen buurtbewoners in de toekomst ook een handje meehelpen.”
‘Het voelt goed om lekker bezig te zijn’
Inmiddels is vrijwilliger Martijn van den Bergh bezig met onkruid wieden. “Ik ben programmeur en vanuit mijn werk kan ik 10% van mijn tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Werken in een tuin vind ik erg leuk, maar bij mij thuis kan dat niet.” Een paar straten verderop staat Christelle Ferreira druk te snoeien. Ze heeft culturele antropologie gestudeerd en is trainee bij Stichting Present. “Ik werk graag voor sociaal maatschappelijke organisaties en zet me het liefst in voor een ander. Op deze manier leer ik ontzettend veel en kom ik tegelijkertijd in contact met verschillende mensen. Ik word er ook blijer van.” De tuin waar Christelle aan het werk is, is die van Patrick Garritse. Hij heeft zelf ook de mouwen opgestroopt. “Ik woon hier met mijn moeder en we hadden eigenlijk nooit tijd om de tuin te onderhouden. Het is fijn dat het nu wat leefbaarder wordt.” De meeste tegels gaan eruit, zodat er een breed pad overblijft van de achterdeur tot aan het tuinpoortje. De vijver en enkele planten blijven eveneens behouden. “Ik hoop dat het iets heel moois wordt”, lacht Patrick. “En het voelt gewoon goed om lekker bezig te zijn.”
Een geurige tuin
Enkele tuinen verderop is Wim de Groen aan het werk. Hij is verantwoordelijk voor de tuinplannen die zijn gemaakt, samen met de bewoners. Terwijl hij uitgebloeide paardenbloemen uittrekt, vertelt hij enthousiast: “Deze bewoonster wilde graag geurige planten in haar tuin. Dus we halen de stenen eruit en daar komen kruiden voor in de plaats. Ze is kunstenaar en werkt veel met hout. Daarom maken we hier een soort bankje, waar de kunstwerken op kunnen liggen drogen.” Iedereen werkt zich in het zweet en het zonnetje doet de rest. Straks komen de broodjes en aan het einde van de dag zijn er weer enkele prachtige tuinen bij.
Interesse om als vrijwilliger mee te tuinieren? Stuur dan een mail aan info@woonpunt.nl t.a.v. Dylan Erkenbosch.