
Versiliënbosch, Heerlen
In Versiliënbosch staan 293 woningen van Woonpunt. Deze woningen zijn toe aan vernieuwing. Samen met gemeente Heerlen en de bewoners maken we een plan om de wijk klaar te maken voor de toekomst. Een deel van de woningen gaan we slopen. Er komen nieuwe woningen voor terug. Dat betekent dat je (tijdelijk) moet verhuizen. Terugkeren in de wijk is mogelijk. Voor de woningblokken die beeldbepalend zijn voor de buurt onderzoeken we nog of we ze kunnen renoveren. Of gedeeltelijk behouden. Ook als je in een van deze woningen woont, moet je verhuizen. Je kunt ervoor kiezen om naar een woning buiten Versiliënbosch te gaan. Of om in een nieuwe woning in Versiliënbosch te gaan wonen. Tijdens de werkzaamheden kun je dan in een wisselwoning wonen.
Planning
Je wilt graag weten wanneer wat gaat gebeuren. Dat kunnen wij ons voorstellen. Hieronder zie je onze voorlopige planning.
- 2024: Huisbezoeken, onderzoek of renovatie beeldbepalende woningblokken mogelijk is.
- 2025 januari t/m juni: controle of eerdere onderzoeken kloppen.
- 2025 vanaf juni: Ideeën ophalen bij bewoners voor het stedenbouwkundig plan. En voor de fases waarin we gaan werken. Eerste aanzet en verdere uitwerking stedenbouwkundig plan. Type woningen en huurprijzen bekend, vernieuwen bestemmingsplan (als dat nodig is), start ontwerpen woningen, aanbesteden werkzaamheden.
- 2026 t/m 2030: Start uitvoering in fases.
Inloopspreekuren 2025
Locatie: Buurthuis De Koekoek
- 23 april 2025, 17.00 - 19.00 uur
- 21 mei 2025, 14.00 - 16.00 uur
- 25 juni 2025, 17.00 - 19.00 uur
- 30 juli 2025, 14.00 - 16.00 uur
- 27 augustus 2025, 17.00 - 19.00 uur
- 24 september 2025, 14.00 - 16.00 uur
- 29 oktober 2025, 17.00 - 19.00 uur
- 26 november 2025, 14.00 - 16.00 uur
- 17 december 2025, 17.00 - 19.00 uur
Meepraten over de toekomst van Versiliënbosch
Woonpunt vindt het belangrijk dat alle bewoners betrokken kunnen worden bij het maken van de plannen. We hebben afgelopen tijd gesprekken gehad om de samenwerking te regelen tussen de verschillende groepen bewoners. We hebben de volgende afspraken gemaakt:
- Alle bewoners kunnen meedenken bij het maken van de toekomstplannen. We werken aan bijeenkomsten. Daarvoor ontvangt iedereen tegen die tijd een uitnodiging.
- De bewonerscommissie (BC) is het eerste aanspreekpunt voor Woonpunt over de toekomstplannen. De BC zet zich in voor de belangen van alle huurders.
- De bewonersoverlegcommissie (BOC) blijft zich inzetten voor activiteiten in de buurt en doet het beheer van De Koekoek.
Tijdens een eerdere bijeenkomst is er al een presentatie geweest over de nota van uitgangspunten van de gemeente Heerlen. Hier kun je de presentatie bekijken.
Handige links
Hieronder vind je links naar de laatste nieuwsbrieven.
Burenboek
We hebben een burenboek laten maken over de Heerlense wijk Versiliënbosch. Een boek door en voor bewoners van deze ruim honderd jaar oude mijnkolonie. Door de geschiedenis en bewonersverhalen vast te leggen, blijft de historie van Versiliënbosch en haar bewoners voor altijd behouden.

Veelgestelde vragen
Vragen over de plannen en meedoen bewoners
Slopen is ook voor een woningcorporatie de allerlaatste optie. Soms is er helaas geen andere keuze. De woningen zijn technisch gezien aan het eind van hun levensduur. Daarnaast hebben we in veel woningen vochtproblemen die we niet met een renovatie kunnen oplossen.
Er zijn drie onderzoeken gedaan in de buurt.
1. Onderzoek naar de vochtproblemen
Om de oorzaak van de vochtproblemen te achterhalen, is onderzoek gedaan door ingenieursbureau Geonius. Uit dit onderzoek is gebleken dat de vochtproblemen ontstaan door een leemlaag in de bodem. Deze laag laat het water slecht door. Daardoor blijft er water onder de woningen staan (ook wel ‘hangwater’ genoemd). Dit water wordt door de fundering opgezogen in de woning. Daardoor is bij 43% procent van de woningen sprake van vocht in de kelders. En bij 31,4% procent van de woningen zelfs van vocht in de leefruimten.
2. Onderzoek naar de staat van de woningen
Ingenieursbureau Castermans Bertram Holten heeft onderzoek gedaan naar de bouwkundige staat van de woningen. Ook hebben ze gekeken of het haalbaar is om de woningen te renoveren. Uit hun onderzoek is gebleken dat de woningen aan het einde van hun levensduur zijn. En dat renovatie niet meer loont. Renoveren is een te lastige klus, met grote gevolgen voor bewoners. Daarnaast zijn de kosten van renovatie zo hoog dat ze niet in verhouding staan. Nieuwbouwhuizen voldoen beter aan de eisen van deze tijd en de toekomst, bijvoorbeeld als het gaat om indeling van de woning en energiezuinigheid. Ook is het vochtprobleem wel op te lossen met nieuwbouw.
3. Onderzoek naar erfgoed en cultuur
Versiliënbosch is een oude mijnkolonie. Onderzoeksbureau RAAP heeft onderzoek gedaan naar de cultuurhistorie van de buurt. Zodat zodat de identiteit van Versiliënbosch terug kan komen in de nieuwe buurt. Veel herkenbare en historische elementen van de woningen zijn verloren gegaan. Dat komt door veel verbouwingen in de loop van de tijd. Zoals uitbouwen op de eerste verdieping. Of het verwijderen van de schoorstenen of tuinmuren. Het stratenpatroon heeft wel historische, herkenbare waarde. De buurt is ooit opgezet als zogenaamde tuinstad, met veel groen en ruimte. In het straatbeeld hebben bomen en groen plaatsgemaakt voor auto’s en verharding. Bij de nieuwbouw kunnen we typische elementen uit het verleden misschien weer terug laten komen. RAAP heeft ook bepaald welke woningblokken beeldbepalend zijn. Dit zijn de woningblokken die belangrijk zijn voor de eigenheid en uitstraling van de wijk.
Je kunt de onderzoeken bekijken tijdens de inloopspreekuren bij Buurthuis De Koekoek. Als je er vragen over hebt, kun je die meteen stellen.
Over het nieuwe plan voor Versiliënbosch denken veel mensen mee. Ook de gemeente Heerlen is betrokken. Samen hebben we een lijst gemaakt met uitgangspunten voor de nieuwbouw. Daarvoor zijn gesprekken gevoerd met allerlei mensen die betrokken zijn bij de buurt. Op basis van wat mensen hebben aangegeven, is besloten om verder onderzoek te doen naar de mogelijkheden om toch (delen van) woningblokken te renoveren of (delen van) beeldbepalende gevels te behouden. Het is een ingewikkelde en kostbare klus om de woningen te renoveren. Daarom wordt alleen onderzoek gedaan bij woningen die een belangrijke verbinding hebben met de geschiedenis en identiteit van Versiliënbosch. In het onderzoek wordt bijvoorbeeld gekeken of het technisch en financieel haalbaar is. En of de bestaande woningen toekomstbestendig gemaakt kunnen worden.
We weten nog niet wat er komt. Het kost tijd om plannen te maken. We vinden het belangrijk om dat proces zorgvuldig te doorlopen en om overleg te hebben met jou als bewoner en met andere partijen die betrokken zijn bij de buurt, zoals de gemeente Heerlen en Nationaal Programma Heerlen-Noord.
Het maken van plannen kost tijd. We vinden het belangrijk om dit zorgvuldig te doen. We begrijpen dat het onzekerheid met zich meebrengt dat de plannen nog niet duidelijk zijn. Het was de bedoeling eind 2024 meer informatie te geven over het vervolg. Zoals het stedenbouwkundig plan, het woonprogramma en de planning voor 2025/2026. Dit wordt later. We maken namelijk een pas op de plaats en leggen het plannen maken even stil. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat bewoners meedenken over de toekomst van Versiliënbosch. Het is ook straks nog jullie buurt. Er zijn verschillende groepen bewoners die willen buurt meedenken. Alleen liggen hun ideeën ver uit elkaar. Dat maakt samenwerking moeilijk.
Wanneer we dan wel duidelijkheid kunnen geven over het vervolg? Dat weten we nog niet precies. We gaan eerst proberen de samenwerking te regelen met de verschillende groepen bewoners en kijken op welke manier alle bewoners betrokken kunnen worden. Want voor een goed resultaat vinden we het belangrijk dat alle ideeën gehoord worden. We streven ernaar dat alle bewoners vertegenwoordigd zijn/kunnen meedenken als we het meedenkproces weer opstarten.
We begrijpen dat het voor onzekerheid zorgt dat de plannen nog niet duidelijk zijn. En dat het lastig is om een keuze te maken over wel of niet verhuizen als je nog niet weet wat er komt. Je hoeft nu ook nog niet per se een keuze te maken. Je kunt afwachten totdat er meer duidelijk is over het vervolg. Heb je toch nog vragen? Mail dan naar versilienbosch@woonpunt.nl.
Voor zowel Woonpunt als gemeente Heerlen staat vast dat het vernieuwen van Versiliënbosch doorgaat. Het kan wel om verschillende redenen zijn dat het langer gaat duren. Dat kunnen we niet voorspellen. We houden je op de hoogte van de voortgang.
We maken een aantal plannen.
In het stedenbouwkundig plan staat wat waar komt in de buurt. Het is eigenlijk de nieuwe plattegrond van de buurt. Er komt in te staan waar welke soort woningen komen, waar geparkeerd kan worden, waar ruimte is voor groen en ontmoeten komt, waar we water gaan infiltreren enzovoort. In dit plan staat ook het woonprogramma. Hierin staat wat voor soort woningen gebouwd gaan worden (sociale huur, middenhuur, levensloopbestendig etc.) en hoeveel.
Het beeldkwaliteitsplan is het plan voor het uiterlijk van de woningen en de openbare ruimte. Bijvoorbeeld welke materialen en kleuren er gebruikt mogen worden. En welke details er terugkomen om de identiteit van de wijk vast te houden.
Op basis van deze plannen maakt een architect ontwerpen voor de verschillende woningen.
Vragen over verhuizen
e hoeft nu nog geen keuze te maken. Je kunt wachten tot er meer duidelijk is over het vervolg. Heb je vragen? Mail dan naar versilienbosch@woonpunt.nl.
We begrijpen dat het voor onzekerheid zorgt dat de plannen nog niet duidelijk zijn. En dat het lastig is om een keuze te maken als je nog niet weet wat er komt. Je hoeft nu ook nog geen keuze te maken. Als je wil, kun je een huisbezoek aanvragen bij Woonpunt. Dan kunnen we je helpen bij je keuze. Mail daarvoor naar versilienbosch@woonpunt.nl.
Je kunt via Thuis in Limburg een nieuwe woning vinden. Je hebt voorrang op andere woningzoekenden.
Je hebt er recht op dat we je vanuit Woonpunt ondersteunen, met advies, vergoedingen en praktische hulp. Ook heb je recht op voorrang op andere woningzoekenden. Via de website van Thuis in Limburg kun je zoeken naar een nieuwe woning
Als je weer in Versiliënbosch wil wonen als de nieuwe woningen klaar zijn, kun je tijdens de werkzaamheden in een wisselwoning wonen. Tijdens het huisbezoek kun je dit aangeven. Hier volgt later meer informatie over. Het is afhankelijk van de fases van de werkzaamheden waar de wisselwoningen komen en de fasering is nu nog niet bekend. Realiseer je wel dat de werkzaamheden overlast kunnen geven.
Een wisselwoning is een woning in de buurt waar je tijdelijk naartoe kunt tijdens de werkzaamheden. Verhuis je naar een wisselwoning, dan regelt Woonpunt de verhuizing. Een wisselwoning is gestoffeerd. Je verhuist naar je nieuwbouwwoning of gerenoveerde woning, zodra deze klaar is. Dan ontvang je een verhuiskostenvergoeding en eventuele huurgewenning. Heb je nog vragen over hoe dit allemaal gaat? Vraag een persoonlijk gesprek aan. Dat kan via versilienbosch@woonpunt.nl.
Nee, alleen mensen die nu al verhuisd zijn en waarvan de woning uiteindelijk toch gerenoveerd gaat worden kunnen eventueel wel terugkomen. We nemen hiervoor contact op met deze mensen.
We weten nog niet of dat echt moet, dat is afhankelijk van de fasering en waar je nu woont. Het was de bedoeling dat hier eind 2024 duidelijkheid over zou zijn. Dit wordt later. We maken namelijk een pas op de plaats en leggen het plannen maken even stil. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat bewoners meedenken over de toekomst van Versiliënbosch. Het is ook straks nog jullie buurt. Er zijn verschillende groepen bewoners die willen meedenken. Alleen liggen hun ideeën ver uit elkaar. Dat maakt samenwerking moeilijk.
Wanneer we dan wel duidelijkheid kunnen geven over het vervolg? Dat weten we nog niet precies. We gaan eerst proberen de samenwerking te regelen met de verschillende groepen bewoners en kijken op welke manier alle bewoners betrokken kunnen worden. Want voor een goed resultaat vinden we het belangrijk dat alle ideeën gehoord worden.
We begrijpen dat het voor onzekerheid zorgt dat de plannen nog niet duidelijk zijn. En dat het lastig is om een keuze te maken als je nog niet weet wat er komt. Je hoeft nu ook nog niet per se een keuze te maken. Je kunt wachten tot er meer duidelijk is over het vervolg. Heb je vragen? Of behoefte aan een huisbezoek? Mail dan naar versilienbosch@woonpunt.nl.
Je hoeft nu nog geen keuze te maken. We hopen dat het helpt om na te denken over wat je wil als duidelijker is wat de veranderingen voor jou betekenen. Via Thuis in Limburg kun je het woningaanbod buiten Versiliënbosch in de gaten houden en het is natuurlijk altijd mogelijk om in Versiliënbosch te blijven (via een wisselwoning). Uiteindelijk zul je een keuze moeten maken, maar je kunt wachten met je definitieve besluit totdat meer duidelijk is over het vervolg.
Vragen over de sloop
Je hoeft niet nu al weg. We zijn op tijd begonnen met de voorbereiding, omdat we bewoners van een slechte woning (vochtig of technisch niet in orde) de kans willen geven te verhuizen met de voordelen van een sociaal plan. We willen alle bewoners zo goed mogelijk ondersteunen. We vinden het belangrijk dat je genoeg tijd hebt om op een rij te zetten wat de veranderingen voor jou betekenen en na te denken over wat je wil.
We begrijpen dat het voor onzekerheid zorgt dat de plannen nog niet duidelijk zijn. En dat het lastig is om een keuze te maken als je nog niet weet wat er komt. Je hoeft nu ook nog niet per se een keuze te maken. Je kunt wachten tot er meer duidelijk is over het vervolg. Heb je vragen? Mail dan naar versilienbosch@woonpunt.nl.
Je woning is onderdeel van een blok met meerdere woningen. Het kan zijn dat bij de buren wel vochtproblemen zijn. In één blok kunnen we niet de ene woning laten staan en de andere slopen. De woningen zitten aan elkaar vast. Als je een woning ertussenuit haalt, is de constructie niet meer betrouwbaar. Alle woningen zijn technisch aan het einde van hun levensduur.
Vocht kan er toch zijn, ook al merk je dat niet. Zo kan vocht bijvoorbeeld achter verflagen zitten. Het kan ook zijn dat je niet meer merkt hoe vochtig het in je huis is doordat je eraan gewend bent geraakt.
Vragen over beeldbepalende woningen
De beeldbepalende woningblokken zijn de woningblokken die belangrijk zijn voor de identiteit en uitstraling van de wijk. In deze plattegrond zie je welke adressen beeldbepalende gevels hebben. Dit is bepaald door een cultuurhistoricus van onderzoeksbureau RAAP.
Nee, het is nog niet zeker dat renovatie van de beeldbepalende woningblokken kan. We doen hier nader onderzoek naar. Hieruit wordt duidelijk of (een deel van) de beeldbepalende woningblokken gerenoveerd kan worden. Of dat we misschien de voorgevels van (een deel van) die woningen kunnen behouden.
Alle Woonpunt-huurders in de buurt hebben de mogelijkheid om terug te keren in een nieuwbouwwoning. Ook als uit het onderzoek blijkt dat je woning alsnog gerenoveerd kan worden.
Welke woningen beeldbepalend zijn, is vastgesteld door een cultuurhistoricus van Bureau RAAP. Dit is een onafhankelijke partij. Bij het bepalen van welke woningen beeldbepalend zijn, is gelet op verschillende dingen. Bijvoorbeeld de vorm van het dak, de locatie in de buurt en elementen aan de gevel.
Dat is nog niet bekend. Als de onderzoeksresultaten bekend zijn, bespreken we die eerst met betrokken partijen zoals de gemeente en liefst ook eerst met de buurtvertegenwoordiging. Daarna delen we ze breed met de buurt.
Vragen over een andere woning vinden
Je kunt zelf een account aanmaken op de website van Thuis in Limburg. Woonpunt regelt dat je voorrang hebt op andere woningzoekenden. Het is wel belangrijk dat je zelf zorgt dat alle gegevens compleet zijn. Anders heeft het geen zin om op nieuwe woningen te reageren en worden je aanvragen niet in behandeling genomen. Als je een handje hulp zoekt, vraag dan iemand uit je omgeving of kom naar een van de inloopspreekuren in Buurthuis De Koekoek.
Voor een nieuwe woning gelden de wettelijke regels van passend toewijzen.
Dat kan eventueel, maar alleen met twee slaapkamers. Ook hiervoor gelden de wettelijke regels van passend toewijzen.
Passend toewijzen betekent dat de huur van de woning moet passen bij de hoogte van je inkomen, gezinssituatie en leeftijd. Deze regels voorkomen dat huurders een te dure woning krijgen, die ze niet kunnen betalen. Op de website van Thuis in Limburg staan de basisregels voor passend toewijzen.
Wie het langste huurt, mag als eerste een woning in de nieuwe buurt kiezen. Het gaat dan om de woonduur op basis van het huurcontract in je huidige woning. Als je naar een andere woning buiten de buurt verhuisd bent, kun je niet meer terugkomen. Alleen als je nu al weg bent en je oude woning uiteindelijk toch gerenoveerd gaat worden, kan dit eventueel wel nog.
Op voorhand kunnen we niet beloven dat je kunt terugkeren naar dezelfde woning in dezelfde straat. Dat is afhankelijk van hoe het plan eruit komt te zien. Er komen straks verschillende soorten woningen: sociale huur, middenhuur en levensloopbestendige woningen. Waar welke woningen komen en hoeveel is op zijn vroegst pas in 2025 bekend.
Ja, dat kan. Je kunt reageren op alle woningen op Thuis in Limburg. Via deze website bieden 16 woningcorporaties hun woningen aan.
Je hebt waarschijnlijk niet al je gegevens in orde in je account op Thuis in Limburg. Alles moet compleet zijn, anders worden je aanvragen niet in behandeling genomen. Als je een handje hulp zoekt, vraag dan iemand uit je omgeving of kom naar een van de inloopspreekuren in Buurthuis De Koekoek.
Vragen over vergoedingen en gevolgen
Het is inderdaad moeilijk om na al die jaren te vertrekken. Dat hoeft ook niet direct. We raden je aan om niet tot het laatste moment te wachten, maar je kunt in ieder geval wachten tot meer duidelijk is over het vervolg. Tijdens het huisbezoek kunnen we bespreken waar je je zorgen over maakt. We proberen je graag zo goed mogelijk te helpen.
Als je zelf dingen aan je woning hebt veranderd of toegevoegd, kun je die meenemen. In sommige gevallen kun je ze laten zitten of kom je in aanmerking voor een vergoeding. De complexopzichter van Woonpunt maakt daarover afspraken. Voor alle bewoners gelden dezelfde regels. Voor rolluiken en gordijnen krijg je sowieso een vergoeding.
Dit bekijken we per situatie. Het ligt er bijvoorbeeld aan of het om een toiletbeugel gaat of om een volledige aanbouw. We stemmen af met de WMO-afdeling van de gemeente en maken waar nodig persoonlijke afspraken met de bewoner waar het over gaat.
De opzichter komt pas als je de huur opzegt.
Het sociaal plan geldt alleen voor de huurder die op het huurcontract staat. Inwonende kinderen verhuizen mee of zoeken zelf een oplossing. Ook dit wordt per situatie bekeken.
Je krijgt 75% bij opzegging van je huur en 25% als je je sleutel inlevert. Heb je een betalingsachterstand bij Woonpunt? Dan verrekenen we die met je vergoeding.
Als je hier meer over wil weten, adviseren we je contact op te nemen met de Belastingdienst.
Iedereen heeft hier recht op. De bewindvoerder bepaalt hoe het geld verdeeld wordt. Normaal gesproken is de vergoeding echt bedoeld voor de verhuizing.
We passen de regels toe van passend toewijzen. Dit betekent dat huurders met een hoger inkomen een sociale huurwoning kunnen krijgen in de hogere huurklasse.
Het kan inderdaad goed zijn dat de huur van je nieuwe woning hoger is dan van je oude woning. Dat is niet zo gek, want een nieuwe of gerenoveerde woning is comfortabeler en energiezuiniger. Daardoor dalen je energiekosten. Is de nieuwe netto kale huurprijs minstens € 50,- per maand hoger dan je oude huurprijs? Dan compenseert Woonpunt het verschil. We noemen dit huurgewenning. De huurgewenning bedraagt maximaal €1250. Huurgewenning kan in één keer of in delen worden uitbetaald. We bespreken dit tijdens het huisbezoek. Het kan ook zijn dat je meer huurtoeslag krijgt (als je hiervoor in aanmerking komt).
Er zijn diverse vergoedingen. Zoals een vergoeding voor verhuiskosten, huurgewenning en eventueel een vergoeding voor zelf aangebrachte veranderingen. Doordat we passend toewijzen, krijg je een woning die je ook kan betalen. De nieuwbouwwoningen krijgen een hogere huurprijs dan je nu gewend bent, maar je energiekosten worden lager.
Zodra de precieze ingangsdatum van de nieuwe woning bekend is, kun je bepalen wanneer je de sleutels van de huidige woning wil inleveren. De opzegtermijn is 1 maand en de laatste maand huur is gratis. Vermeld daarom duidelijk in de opzegging wanneer je de einddatum/laatste betaaldag wenst en wanneer je daadwerkelijk de sleutel wil inleveren (1 maand later). Het indienen van de huuropzegging kan via onze website.
Als de huuropzegging binnen is, wordt gemiddeld binnen anderhalve week de eerste 75% van de verhuisvergoeding uitbetaald. Na het inleveren van de sleutels volgt de resterende 25%, vergoedingen voor wat je eventueel achterlaat en (als dat van toepassing is) de huurgewenning. Je krijgt de huurgewenning van €1250 als je kale huurprijs meer dan €50 stijgt. Als dit het geval is, ontvangen we graag het contract zodra dit getekend is.
Als de huuropzegging binnen is, wordt ook het bezoek van de opzichter ingepland. Deze komt voor een voor- en eindopname. Tijdens de vooropname wordt aangegeven wat er moet gebeuren in de woning, wat achter mag blijven en waar vergoedingen voor zijn. Tijdens de eindopname kijkt de opzichter of alles naar behoren is uitgevoerd en worden de vergoedingen definitief vastgesteld.
Vragen over huisbezoeken
In september hebben we extra huisbezoeken gedaan. Iedereen die zich heeft aangemeld, heeft toen een gesprek gehad. Binnenkort zoeken we contact met de mensen die niet op de uitnodiging voor een huisbezoek hebben gereageerd. Heb je behoefte aan (nog een) een huisbezoek? Mail dan naar versilienbosch@woonpunt.nl.
In de gesprekken in september vroegen bewoners vooral om duidelijkheid en vooruitgang. Verder waren er vragen over vergoedingen, hoe terugkeren in de buurt werkt, de fases, het soort woningen en de grootte van tuinen. We hebben deze vragen zo goed mogelijk beantwoord in de gesprekken. Vragen die we nog niet konden beantwoorden, zijn opgeschreven. Hier komen we op terug. Voor een deel hiervan is ook eerst meer duidelijkheid nodig over de plannen.
Je kunt tijdens een huisbezoek je situatie en wensen bespreken. Als je vragen hebt over het proces of de plannen, kun je die ook stellen. Het kan zijn dat nog niet op alle vragen antwoord te geven is, maar we luisteren graag naar je en kunnen in ieder geval vertellen wat we wel weten.
Dat mag altijd. Graag zelfs, met twee personen hoor je altijd meer.
Vragen over leegstandsbeheer
Met de huurders van Maximus zijn andere afspraken gemaakt. Zij hebben andere voorwaarden en kiezen daar zelf voor. Ze weten dat ze hier tijdelijk kunnen wonen en weten waar ze aan beginnen. Het is hun eigen keuze om in de woning te gaan wonen. De woningen met de ergste vochtproblemen verhuren we niet aan Maximus, die blijven leegstaan.
Aanspreekpunten
Tijdens dit project kom je deze medewerkers van Woonpunt tegen in de buurt. Wil je iets weten? Spreek hen dan gerust aan.

Martijn Segers
Projectontwikkelaar

Yvonne Peters
Consulent maatwerk

Suzanne Duchateau
Wijkverbinder
Contactgegevens
Woonpunt
088 - 050 60 70
Leidenlaan 18-20, Maastricht
versilienbosch@woonpunt.nl
BOC Versiliënbosch
bocversilienbosch@hotmail.com
Buiten kantooruren
Is er een calamiteit buiten kantooruren? Bel dan de wachtdienst van Woonpunt 088 - 050 60 70
